خواص مارچوبه ایرانی
به گزارش تور ایران، تهران (پانا) - پژوهشگران با انجام یک مطالعه، خواص ضد درد و ضد التهابی گیاه مارچوبه ایرانی را در موش های آزمایشگاهی بررسی کردند.
به گزارش ایسنا، گیاه مارچوبه ایرانی؛ گیاهی علفی و چندساله است که ارزش غذایی، دارویی و صنعتی زیادی دارد. در طب سنتی ایران از ریشه های این گیاه به نام ترکیبی مخدر و در موارد روماتیسمی و التهاب های شدید مصرف می شده است.
در مطالعات مختلفی اثرات ضد دردی و ضد التهابی گیاهان هم خانواده با گیاه مارچوبه، در موش های آزمایشگاهی به اثبات رسیده است. در این مطالعات استفاده از گیاهان هم خانواده گیاه مارچوبه نتایج مختلف و ضد و نقیضی را از خود نشان داده اند. بر همین اساس پژوهشگران با انجام یک مطالعه اثرات ضد دردی، ضد التهابی و سمیت حاد این گیاه را در موش های آزمایشگاهی مورد بررسی قرار دادند.
پژوهشگران در این بررسی، ریشه های گیاه مارچوبه ایرانی را در اردیبهشت ماه سال 1398 از دامنه کوه الوند همدان جمع آوری کرده و در آزمایشگاه ، اسانس گیری از این گیاه را انجام دادند.
برای بررسی درد، حیوانات به گروه های کنترل، گروه های دریافت کننده مقادیر مختلف از اسانس مارچوبه، گروه دریافت کننده مورفین و گروه دریافت کننده نالوکسان تقسیم شدند و میزان درد در حیوانات با انجام سه تست میزان گیری شد. برای بررسی التهاب هم حیوانات به پنج گروه کنترل، اسانس و دگزامتازون تقسیم شدند و این آزمایش با انجام دو تست مختلف مورد بررسی قرار گرفت. میزان سمیت حاد هم در این حیوانات میزان گیری شد.
پژوهشگران این مطالعه مشاهده کردند که اسانس ریشه مارچوبه ایرانی در دوز 400 میلی گرم بر کیلوگرم در دو تست درد، تاثیر ضد دردی معنی داری را نشان می دهد. همچنین در تست التهاب هم دوزهای 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم از اسانس، میزان التهاب در موش ها را به میزان معنی داری کاهش دادند. به علاوه در اسانس این گیاه اثر سمیت حادی دیده نشد.
نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس ریشه گیاه مارچوبه ایرانی در موش های سوری نر، دارای اثرات ضد دردی و ضد التهابی است و سمیتی ندارد.
مطالعات بیشتری برای تایید تاثیرات ضد التهابی و ضد دردی این گیاه مورد نیاز است.
در انجام این مطالعه، علیرضا فلاح زاده؛ پژوهشگر مرکز تحقیقات سلولی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج و سعید محمدی از گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه، مردادماه سال جاری به صورت مقاله علمی با نام بررسی اثرات ضد دردی، ضد التهابی و سمیت حاد اسانس گیاه مارچوبه ایرانی در موش سوری نر در دوماه نامه کومش؛ مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی سمنان منتشر شده است.
منبع: خبرگزاری پانا