سرگذشت درِ 50 تومانی دانشگاه تهران
به گزارش تور ایران، سرگذشت معماری سردر اصلی دانشگاه تهران و تاریخ آن، ساده و در عین حال عجیب است. در یکی - دو دهه اخیر، در میان توده مردم سردر اصلی دانشگاه تهران به در 50 تومانی هم شهرت پیدا کرد. البته حالا که دیگر اسکناس 50 تومانی مثل برفی که در آفتاب تورم لجام گسیخته این سال ها آب شده و به تاریخ پیوسته است، این عبارت هم شهرت و کاربرد خود را از دست داده و از آن جا که خاصیت زبان چنین است؛ دیگر امکان ندارد مردم یک بار دیگر این کلمه را احیا نموده و مثلا به سردر دانشگاه تهران در 5000 تومانی بگویند.
اگر علاقمند به دریافت بهترین خدمات شرایط تحصیل در استرالیا 2020 هستید با ما همراه شوید، با مجری مستقیم ویزای تحصیلی استرالیا، با دریافت مشاوره رایگان از مجربترین تیم مهاجرتی استرالیا، بهترین مسیر را به سوی دانشگاه های استرالیا انتخاب کنید.
از این که بگذریم این جا و آن جا خوانده ایم که طراح و معمار اصلی سردر دانشگاه تهران، دانشجوی معماری آن سالها، کورش فرزامی بود که در یک مسابقه طراحی شرکت کرد و طرحش برای سر در ورودی دانشگاه تهران انتخاب شد؛ طرحی که قرار شد جایگزین در قبلی که 26 سال از احداثش می گذشت، بگردد که شد.
کورش فرزامی معمار که در 18 اسفندماه 1314 در تهران به جهان آمد و در سال 1343 از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. در همین ایام فارغ التحصیلی بود که این اثر را طراحی کرد. او که علاوه بر این، آثار موفقیت آمیز دیگری هم در سراسر کشور طراحی و اجرا نموده است ، در سال 1389 درگذشت.
نکته جالب این است که در عکس هایی که از این طرح شهرت یافته و حتی در 50 تومانی های قدیم و حتی 5 هزار تومانی های فعلی، یک پاره از دو بخش این طرح که از الگوی معماری قرینه ای پیروی می نمایند، نشان داده می گردد که هیچ کدام به تنهایی کامل نیستند.
این طرح هارمونیک در واقع چهار بخش دارد که هر کدام از این بخش ها تشکیل دهنده تصویر یک جفت بال پرنده هستند و در عکس های روی اسکناس و بسیاری از جاهای دیگر در واقع یک بال از یکی از پرنده ها و بال دیگر از پرنده دوم نشان داده می گردد. این دو بال گویا از نظر طراح نشان دهنده دو پرنده نمادین بوده که به سوی مقصدی واحد پرواز می نمایند.
سر در دانشگاه تهران به شماره 2445 به عنوان اثر فرهنگی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این در یکی از مهم ترین نمادهای بصری و واقعی در تاریخ تحولات ایران در 5 دهه گذشته بوده و در بعضی از موارد مناقشات و تحولات اساسی و تاریخ ساز در پیرامون این در بتونی شکل گرفته است.
نکته دیگر این که گویی همگان قبول نموده اند که این اثر جزو مفاهیم و نشانگان تاریخی این شهر است؛ درعین حال ،این بنا، تقریبا بدون هیچ تغییر هنوز در میان شهر حضور دارد. مصداق این مساله آن است که تقریبا در محیط وب، حتی یک عکس قابل قبول از این بنا، مخصوصا از نمای داخلی (آن طور که مورد نظر معمارش بوده است) وجود ندارد.
از دیگر کارهای کورش فرزامی می توان به ساخت مرکز صدا و سیمای شهرهای سنندج و مهاباد، شهرک مسکونی دانشگاه تهران، مجموعه صنعتی صدا و سیما، بیمارستان تهران کلینیک، کارخانه زامیاد، غرفه ایران در نمایشگاه بین المللی اوزاکای ژاپن، غرفه فرانسه و نمایشگاه بین المللی تهران اشاره نمود.
ارتفاع سردر دانشگاه تهران از سطح زمین 7 متر و 50 سانتی متر و فاصله بین دو دهنه آن 20 متر است و در آن از بهترین طرز کارکرد بتن (بدون کارسازی از آن) استفاده شده است.
طبق گزارشی که روزنامه کیهان در 24 فروردین 1348 منتشر کرد، این پروژه در مرحله طراحی مبلغ 24 هزار و 500 تومان هزینه داشته و هزینه نهایی اجرای سردر جدید دانشگاه تهران به طور کلی 650 هزار تومان بوده است.
DCF 1.0
برای دیدن مطالب بیشتر در خصوص معماری های خاص ، دکوراسیون داخلی و محوطه سازی از خبرنگاران دیدن کنید.
منبع: پیام دلتا