ماجراجویی در گودال آبی بزرگ، بلیز
به گزارش تور ایران، گودال آبی بزرگ (Great Blue Hole) یک گودال آبی در سواحل کشور بلیز (Belize) است که 108 متر عمق دارد. این گودال بخشی از دیواره مرجانی بلیز است که به عنوان میراث جهانی یونسکو شناخته می شود. برای آشنایی بیشتر با این شگفتی طبیعت در ادامه با خبرنگاران همراه باشید.
گودال آبی بزرگ، 300 متر عرض و 108 متر عمق دارد. این مکان، زمانی به معروفیت رسید که ژاک ایو کوستو (Jacques-Yves Cousteau)، آن را به عنوان یکی از ده مکان برتر دنیا برای غواصی اسکوبا معرفی کرد.
ژاک-ایو کوستو، افسر نیروی دریایی، کاشف، بوم شناس، مستندساز، عکاس ، نویسنده، محقق فرانسوی و خالق آکوالانگ (آبشش مصنوعی) یعنی اسکوبا بود. او زندگی خود را به مطالعه دریاها و اقیانوس ها، و اشکال مختلف حیات در آنها اختصاص داد. او بنیانگذار کنفدراسیون دنیای فعالیت های زیر آبی است.
وی در سال 1971 کشتی خود را برای مشخص عمق این گودال به این محل آورد. مشاهدات و جست وجوهای او نشان داد که منشأ گودال آبی بزرگ از سنگ آهک های کارستی است که قبل از افزایش سطح آب دریا و در حداقل چهار مرحله شکل گرفته است و لبه های مشخصی را در ژرفای 21، 49 و 91 متری به جا گذاشته است. وجود استالاکتیت ها نیز تایید می کند که شکل گیری آن در بیرون از محیط دریا اتفاق افتاده است.
جهانگردی در گودال آبی بلیز
این گودال آبی شگفت انگیز، یکی از مقاصد جهانگردی محبوب و شناخته شده برای غواصان اسکوبا است. غواصانی که در پی آب های شفاف و کریستالی و گونه های دریایی زیبا و منحصربه فرد هستند، این مکان را برای غواصی انتخاب می کنند.
گرچه این مکان یکی از مقاصد جهانگردی محبوب برای غواصی است اما باید این نکته را مد نظر قرار دهید که برای همه غواص ها با هر سطح از مهارت غواصی، مناسب نیست و غواصی در این گودال، نیاز به تجربه و مهارت زیادی دارد. هنگام غواصی در این گودال، توقع نداشته باشید که تصاویر رنگارنگی از دنیای زیر آب مثل آنچه در مستندها به نمایش در می آید ببینید. منظره ای که غواص ها در این گودال می بینند، غاری تاریک با استالاکتیت های متعدد است.
در سال 2012، شبکه تلویزیونی دیسکاوری، گودال آبی بزرگ بلیز را در صدر فهرست شگفت انگیزترین مکان های روی زمین قرار داد.
این پدیده شگفت انگیز، حاصل یک رویداد زمین شناسی به تنهایی نیست. در واقع نتیجه چهار دوره کاملا مستقل است که در 153 هزار، 66 هزار، 60 هزار و 15 هزار سال پیش در عصر یخبندان روی داده است.
سالانه بیش از دویست هزار نفر از این شگفتی دنیای زیر آب، بازدید می کند. یکی از دلایل منحصربه فرد بودن این گودال این است که بیش از 500 گونه گیاهی و جانوری کمیاب، در این محدوده زندگی می کنند.
گودال آبی بلیز، فقط دو منطقه امن برای غواصی دارد. این گودال، 11 غار آبی هم دارد. بیش از 60 درصد افرادی که به بلیز سفر می کنند، غواصی در این گودال را بهترین تجربه سفر خود عنوان می کنند. گرچه گودال های آبی دیگری نیز در باهاما، استرالیا و مصر یافت شده اند اما وسعت این گودال و تنوع زیستی آن، آن را از سایر موارد مشابهش متمایز می کند.
محدوده جغرافیایی گودال آبی بزرگ کشور بلیز
جاذبه های جهانگردی در بلیز
بلیز، کشوری در آمریکای مرکزی و پایتختش بلموپان است. مهم ترین منابع مالی این کشور، کشاورزی، بانکداری و جهانگردی است. کشور بلیز علاوه بر گودال آبی بزرگ، جاذبه های جهانگردی متعددی برای ماجراجویی دارد.
باغ وحش بلیز
این باغ وحش که در دل جنگل واقع شده است، 50 کیلومتر با بلیزسیتی فاصله دارد. بسکمک از حیواناتی که در این باغ وحش نگهداری می شوند، حیوانات وحشی هستند که از طریق برخی از افراد به عنوان حیوان خانگی نگهداری می شده اند. باغ وحش تلاش می کند تا این حیوانات را جمع آوری کرده و بعد از آماده سازی آنها، به حیات وحش بازگرداند. جهانگردان می توانند این حیوانات را از نزدیک و در محیط زندگی طبیعی آنها، ببینند.
شهر مایایی لامانای (Lamanai)
این منطقه که در شمال بلیز واقع شده، زمانی یکی از بزرگ ترین شهرهای مایایی بوده است. آثار به جامانده در این شهر باستانی، هنوز به طور کامل بازیابی نشده اند. باستان شناسان در تلاش هستند تا ابتدا بناهای بزرگتر را بررسی و بازسازی کنند ازجمله معبد بزرگ که بنایی 33 متری است.
غار Actun Tunichil Muknal
این غار که در سال 1992 کشف شد، در نزدیکی شهر San Ignacio واقع شده است. این غار در واقع مکانی مقدس برای قوم مایا بوده است و اکنون نمونه هایی از ظروف سنگی، سفالی و سرامیکی و بقایایی از اجساد قربانی شده در آن پیدا می شود که بیشتر آنها بر اثر فعالیت های طبیعی غار، با سنگ آهک پوشیده شده اند.
دیواره مرجانی بلیز
این دیواره مرجانی، مجموعه ای از آب سنگ های مرجانی در ساحل بلیز است. این دیواره در واقع یک بخش 300 کیلومتری از مجموعه دیواره مرجانی آمریکای میانه است. دیواره مرجانی آمریکای میانه، 900 کیلومتر طول دارد و بعد از دیواره بزرگ مرجانی استرالیا، دومین مجموعه مرجانی بزرگ دنیا است.
این دیواره مرجانی نیز یکی از مقاصد جهانگردی محبوب و پرطرفدار برای غواصی اسکوبا و غواصی سطحی است.
غواصی سطحی که غواصی کم عمق یا غواصی با لوله تنفسی نیز نامیده می شود، شنا کردن زیر آب با کمک ماسک غواصی، یک لوله تنفسی و باله های غواصی است.
غواصی سطحی از تفریحات محبوب جهانگردان به ویژه در منطقه ها گرمسیری است. جذابیت این نوع غواصی در این است که فرد می تواند جانداران و گیاهان دریایی را در محیط طبیعی خودشان، از نزدیک مشاهده کند و برای این کار نیازی به تمرین های سخت و تجهیزات غواصی عمیق ندارد.
مجموعه بسیار بزرگ و متنوعی از جانداران دریایی در این دیواره مرجانی زندگی می کنند. در واقع این منطقه یکی از متنوع ترین اکوسیستم های دنیا است. محققان، تخمین می زنند که فقط 10 درصد از گونه های زیستی این منطقه، کشف شده اند.
این منطقه علاوه بر اینکه یکی از مهم ترین منابع صنعت ماهیگیری این کشور است، بیش از نیمی از 260 هزار جهانگرد این کشور را به سوی خود می کشد.
منطقه ها طبیعی حفاظت شده، غارها، پارک های ملی و آثار باستانی متعددی در این کشور وجود دارند که بازدید از آنها خالی از لطف نیست. فرقی نمی کند که در چه فصلی به این کشور سفر کنید. در چهار فصل سال، فعالیت های تفریحی، ورزشی و ماجراجویانه متعددی برای جهانگردان وجود دارد.
منبع: کجارو / travelbelize.org / en.wikipedia.org / touropia.com