طرز تهیه خورشت بامیه به سبک جنوبی ها؛ رازهای خوشمزه شدن آن
به گزارش تور ایران، خورشت بامیه یکی از خورشت های لذیذ و خوشمزه ایرانی است. اصالت این خورشت خوش طعم به جنوب ایران باز می شود. اما خورشت بامیه به دلیل مزه بی نظیرش در سراسر کشور پخته می شود. اما بعضی ها خورشت بامیه را به خاطر لزِج بودن آن دوست ندارند. خورشت بامیه به دلیل وجود بامیه که سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است، برای پاک سازی و سم زدایی بدن، جلوگیری از پوکی استخوان، تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامت پوست بسیار مفید است. خورشت بامیه را می شود هم با گوشت قرمز مانند گوشت گوسفند، گوساله و هم گوشت سفید مانند مرغ برای ناهار تهیه نمود.
در ادامه شما را با طرز تهیه خورشت بامیه و نکاتی در پختن آن آشنا خواهیم کرد.
مواد لازم برای تهیه خورشت بامیه
- بامیه: 400 گرم
- گوشت: 500 گرم
- پیاز: 2 عدد بزرگ
- سیر: 3 حبه
- گوجه فرنگی: 4 عدد
- رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذا خوری
- آبلیمو تازه: 2 قاشق غذا خوری
- نمک، زردچوبه و فلفل سیاه: به اندازه لازم
دستور تهیه خورشت بامیه
در مرحله اول پیاز ها و سیرها را پوست بگیرید و بشویید. سپس آن ها را بر روی تخته آشپزخانه به صورت نگینی خرد کنید. در ادامه یا قابلمه که اندازهی روغن مایع در آن ریخته اید را بر روی اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود. بعد از داغ شدن روغن پیاز و سیر خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و تفت دهید. بعد از اینکه کمی سیر نرم شد و پیازمان به رنگ طلایی در آمد، زردچوبه را به قابلمه اضافه کنید و خوب مواد را هم بزنید تا کاملاً مخلوط شوند. سپس آن ها را با یکدیگر تفت دهید.
موقعی که پیاز و سیر در حال تفت خوردن هستند. گوشت را تیز کنید و بشویید. سپس آن را بر روی تخته آشپزخانه به صورت قطعات خورشتی خرد کنید و به قابلمه اضافه کنید و همراه مخلوط سیر و پیاز تفت دهید. تفت دادن گوشت را تا زمانی که رنگ آن تغییر کند و کمی سرخ شود ادامه دهید.
سپس گوجه فرنگی ها را بشویید و آن ها را رنده کنید. سپس به قابلمه خورشت اضافه کنید و در ادامه 1 قاشق غذاخوری نیز رب به قابلمه اضافه کنید. آنقدر مواد را تفت دهید تا رب گوجه فرنگی سرخ شود و طعم خامی از آن گرفته شود.
در ادامه 5 پیمانه آب جوش به مواد موجود در داخل قابلمه اضافه کنید و سپس در قابلمه را بگذارید و صبر کنید تا مواد با حرارت کم اجاق گاز به آرامی پخته شوند و جا بیفتند.
در این مرحله نوبت به آماده کردن بامیه ها است. ابتدا باید دم بامیه ها را جدا کنید. دقت کنید که به خود بامیه آسیب نزنید. چونکه اگر بامیه ها شکافته شوند، بعد از پخته شدن خورشت شما ظاهر خوبی نخواهد داشت. بعد از اینکه دم بامیه ها را جدا کردید آن ها را آبکش کنید و در یک صافی قرار دهید.
در ادامه یک تابه را که در آن اندازهی روغن مایع ریخته اید را بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس بامیه ها را به تابه اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ آن ها تغییر کند. دقت داشته باشید که سرخ کردن بیش از حد بامیه ها باعث می شود بسیاری از خواص مفید بامیه از دست برود.
اندازهی از گوشت را امتحان کنید، اگر گوشت ها پخته بودند، به آن ها بامیه را اضافه کنید.
در مرحله آخر به قابلمه خورشت بامیه آبلیمو تازه به همراه نمک و فلفل سیاه اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید و به خورشت اجازه دهید تا در دمای ملایم اجاق گاز بپزد و جا بیفتد.
وقتی که بامیه ها کاملا پخته شدند، خورشت بامیه شما آماده می باشد. خورشت بامیه را دز یک کاسه زیبا بکشید و به همراه برنج زعفرانی، در کنار ماست و سالاد شیرازی سرو کنید.
خورشت بامیه برای دو نفر
در اینجا میخوام شمارو با طرز تهیه خورشت بامیه برای دو نفر به روشی دیگر آشنا کنم. امیدوارم خوشتون بیاد.
مواد مورد احتیاج خورشت بامیه برای دو نفر:
- پیاز: یک عدد میانه
- سیب زمینی: یک عدد میانه (کدبانوهای ایرونی معمولا توی بیشتر خورشت ها سیب زمینی هم اضافه می کنن. اما اگر توی پخت بامیه استفاده هم نکردید مسئله ای نیست. توی حالت استناداردش بدون سیب زمینی درست میشه)
- بامیه: پاک شده نیم کیلو
- گوشت: شش تکه خورشتی ( می تونید کمتر یا بیشتر هم استفاده کنید)
- نمک، زردچوبه، ادویه گوشت: به اندازه لازم (مثل خورشت های دیگه که لِمش دستتون هست)
- رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری
- آب لیمو: دو قاشق غذا خوری
- آبغوره: دو قاشق غذ اخوری
- برنج: دو پیمانه پلوپزی
طرز تهیه خورشت بامیه برای دو نفر:
ابتدا یک کاسه بردارید، بامیه هاتونو تمیز کنید و بذارید توی آب سرد چون اواسط کار بهشون احتیاج داریم.
بعد یک عدد پیاز میانه رو پوست می کنیم و نگینی خورد می کنیم. پیازها رو تفت میدیم، تا جایی که طلایی بشن.
حالا زردچوبه، ادویه گوشت، و فلفل قرمز رو اضافه می کنیم . مخلوطمون را به هم می زنیم و و اندازهی تفت میدیم تا بوی ادویه توی آشپزخونه بپیچه.
گوشت رو (که گفتیم اندازهش دست خودتونه) به هر اندازه ای که دوست دارید برش زده و درون روغن و پیاز داغ ها بریزید. خوب به هم می زنیم تا رنگ خا می گوشت بره و طلایی رنگ شن. تا این مرحله رو بیشتر کدبانوها به خوبی بلدن. همون طمع دار کردن و تفت دادن گوشت با پیازه و ادویست.
دو تا لیوان آب جوش اضافه می کنیم و با توجه به ابعاد گوشت زمان می دیم تا گوشت به صورت کامل بپذه. منظور اینه که خودتون گوشت رو تست کنید تا از پختش کاملا مطمعن بشید.
حالا می ریم سراغ بامیه هامون که تقریبا یک ربع توی آب سرد بودن و تمیز شسته شدن.
تمیز کردن بامیه رو می تونید با چاقو یا برای راحتی با قیچی هم انجام بدید. خیلی کار ساده ایه فقط ساقه ها بلند ته بامیه رو ببرید.
یادآوری: دقت کنید از ته نچینید تا مواد لزج بامیه بیرون نزنه، اگر اینطوری شد دیگه ازش استفاده نکنید چون طمع خورشت رو خراب می کنه.
بعد از اون دو قاشق روغن تو تابه می ریزیم و منتظر می مونیم اندازهی گرم بشه. بامیه ها رو توی تابه می ریزیم و کم کم به هم می زنیم تا رنگ خا می اونا گرفته بشه.
توی این مرحله بامیه هامونو اضافه می کنیم. حرارت رو کم می کنیم و بین پانزده دقیقه تا نیم ساعت (بسته به سایز و ابعاد) زمان می دیم تا بامیه ها و سیب زمینی ها کاملا پخته شوند. وقتی بپذن تغییر رنگ میدن و حتی آب خورشتتون هم غلیظ تر از حالت اولیه اش میشه .
همه کدبانوها میدونن که تو بیشتر خورشت ها برای طعم بهتر و البته حجیم کردن خورشت، سیب زمینی همیشه گزینه مناسبیه. گفتیم توی فرم معمول این خورشت سیب زمینی نیست اما اگر دوست داشتید یک عدد سیب زمینی میانه رو بردارید و نگینی خرد کنید. قبل از ریختن سیب زمینی ها توی خورشت اول چک کنید ببینید گوشت ها خوب پخته شده؟
وقتی که گوشت پخت به خورشتمون اضافش می کنیم و یک ربع زمان می دیم تا اندازهی پخته شود.
نکته: می تونید یک دونشو بردارید و امتحان کنید تا از پختش خیالتون راحت شه. باید نرم شده باشه البته زیادم بپزه لِه میشه که به همون دلیلی که گفتیم خوب نیست.
رسیدیم به مرحله آخر، رب گوجه فرنگی و آبغوره و آبلیمو رو، زمانی که تمام مواد خورشت کاملا پخت، اضافه می کنیم و پنج تا ده دقیقه زمان میدیم تا خورشت کاملا جا بیوفته. دیگه الان خورشت خوش عطر و بوی ما آمادست.
زیر خورشت رو خاموش کنید یا خیلی کمش کنید و برید سراغ پخت کته.
روش پختن کته:
دستور اصلی ما پخت خورشت بامیه بود اما برای کامل شدن وعده غذایی اینجا دستور پخت کته هم بهتون آموزش می دیم، چون توی کشور ما در بیشتر مواقع برنج و خورشت با هم سِرو میشن.
برنج، روغن، نمک و آب را توی قابلمه ریخته و به هم میزنیم با حرارت میانه و منتظر می مونیم تا کم کم آب برنج تبخیر شه. زمانی که آب برنج تبخیر شد دور برنج را به سمت مرکز قابلمه بالا می کشیم تا نسوزه. با حرارت کم و زیر دیگی یک ساعت تا هفتاد و پنج دقیقه برنج به صورت کامل دم میکشه و آماده سرو است.
نکاتی در تهیه خورشت بامیه
- در تهیه خورشت بامیه می توانید به جای گوشت قرمز از گوشت مرغ استفاده کنید. برای این کار 600 تا 800 گرم گوشت مرغ را تهیه کنید و صورت تکه ای خرد کنید و مانند مراحل تهیه خورشت بامیه با گوشت گوسفند عمل کنید. در ضمنًً به این نکته نیز توجه کنید که گوشت مرغ بسیار سریع تر از گوشت قرمز تهیه می شود.
- در دستور پخت اصلی خورشت بامیه از لپه استفاده نمی شود. اما در بعضی از منطقه ها کشور از لپه نیز استفاده می کنند. برای استفاده از لپه در خورشت بامیه آن را از شب قبل در اندازهی آب بگذارید تا خیس بخورد. این کار باعث می شود که از نفخ شکم جلوگیری شود و هم لپه ها زودتر پخته شوند. سپس لپه ها را بعد از اینکه گوشت را سرخ کردید، کمی تفت دهید و به مواد اضافه کنید و مانند مراحل بالا عمل کنید.
- در جنوب برای خوشمزه تر شدن خورشت بامیه اندازهی تمر هندی به آن اضافه می کنند. برای این کار اندازهی تمر هندی را در یک لیوان آب جوش حل کنید و به مواد در سرانجامی پخته شدن اضافه کنید.
- می توانید به جای استفاده از آبلیمو در خورشت بامیه از آبغوره نیز استفاده کنید.
- اگر در سرانجامی پخته شدن خورشت بامیه، کمی آب آن زیاد بود، اندازهی صبر کنید تا آب به خورد مواد برود و خورشت غلیظ تر شود. غلیظ تر شدن خورشت هم ظاهر خورشت را بهتر می کند و هم آن را خوشمزه تر می کند.
- می توانید در سرانجام برای خوشمزه تر شدن خورشت بامیه اندازهی زعفران دم کرده اضافه کنید.