تغذیه ی طبیعی در بچه ها چه ویژگی هایی دارد؟
به گزارش تور ایران، تغذیه یک رفتار دو جانبه بین مادر و کودک است. اگر مادری نتواند رفتاری مناسب در امر تغذیه ی فرزند داشته باشد، این امر قدر مسلم به سوء رفتار خوردن از جانب طفل منجر خواهد شد. برای پیشگیری از مسائل تغذیه ای،
نویسنده: دکتر عباس عطاری
تغذیه یک رفتار دو جانبه بین مادر و کودک است. اگر مادری نتواند رفتاری مناسب در امر تغذیه ی فرزند داشته باشد، این امر قدر مسلم به سوء رفتار خوردن از جانب طفل منجر خواهد گشت. برای پیشگیری از مسائل تغذیه ای، رعایت این نکات از طرف مادر ضروری است:
1- شیرخواران تا 2 سالگی از پستان مادر تغذیه شوند.
2- در موقع شیردهی، مادر و کودک در شرایط راحت قرار گیرند.
3- مادر باید در زمان شیردهی از آرامش لازم برخوردار باشد.
4- مادر در تغذیه ی کودک عجله نکرده و شکیبا باشد.
5- بهتر است مادر کودک را بغل کند به وی شیر دهد و حین شیر دادن تماس چشمی با فرزند داشته باشد و گاه گاهی او را نوازش کند. این گونه رفتارها باعث می شود که احتیاجهای دهانی کودک (که از احتیاجهای اساسی سال اول رشد می باشد) ارضا شود و کودک محبت کافی را دریافت نماید.
6- بهتر است مادر در حالت عصبانیت، اضطراب و ترس شدید و یا نگرانی حاد به کودک شیر ندهد.
7- ضروری است مادر زمان های شیردهی را تا حدودی بر اساس شرایط خلق و خوی نوزاد تنظیم نماید؛ برخی از بچه ها با فواصل کم تر و برخی با فواصل بیش تراحساس گرسنگی می کنند.
8- به تدریج با رشد کودک بهتر است دفعات شیردهی منظم تر شود.
9- تغذیه ی غیر از شیر را می توان از اواخر سال اول با مایعات شیرین آغاز نمود. در اواخر سال دوم، تغذیه با خوراکی های غیر از شیر مادر به تدریج جایگزین شیر مادر می شود. به هر حال در سال سوم و سال های بعد هم کودک به شیر (غیر از شیر مادر) احتیاج دارد و باید آن را جزء اصلی رژیم غذایی کودک قرار داد. شاید در انتهای سال دوم لازم باشد برای مدتی به وسیله بطری به کودک شیر داده شود.
10- انتخاب نوع غذا بر حسب رنگ، بو و طعم تا حد ممکن بر اساس ذائقه ی کودک باشد.
11- اصرار بیش از حد به خوردن غذاهای خاص لزومی ندارد. بچه ها علاوه بر وعده های اصلی غذایی، احتیاج به غذاهای میان وعده هم دارند. تنوع در غذا باید به تدریج ایجاد شود و حتماً ذائقه ی بچه ها مدنظر قرار گیرد.
12- از ابتدا می توانیم بچه ها را به غذاهای سالم عادت بدهیم. بنابراین رژیم های غذایی خانواده (چه در منزل و چه در مسافرت) باید از بین غذاهای سالم انتخاب شوند و از مصرف بیش از حد غذاهای آماده (Fast Food) در منزل اجتناب کنیم. تنقلات مضر را کم تر به منزل آوریم و در هر شرایطی از مغزها و تنقلات مفید استفاده کنیم. از نوشابه های گازدار، پفک، چیپس، بستنی ها و مواد رنگی غذایی کم تر استفاده شود.
13- برخی از والدین نگرانی بیش از حدی در مورد کسب انرژی لازم غذایی به وسیله فرزند شان دارند، لذا غذاهایی که به نظر خودشان مملو از انرژی هستند را تهیه می کنند و اصرار دارند که فرزندشان آن غذاها را به قدر کافی بخورد؛ در صورتی که ممکن است آن غذاها از نظر ظاهر، شکل، رنگ یا طعم مقبول کودک نباشند و کودک از خوردن آن ها امتناع کند و این مسئله منجر به کشمکش بین مادر و فرزند شود. در صورتی که اغلب مادران می توانند به تدریج ذائقه ی فرزندشان را تشخیص دهند و مطمئن باشند که اگر بچه ها از نظر جسمی سالم باشند انرژی کافی را از غذاها کسب خواهند کرد. لذا باید در تهیه و طبخ غذا ذائقه ی بچه ها را در نظر داشته باشند. غذاهای حاوی انرژی و ویتامین و پروتئین برای بچه ها بسیار زیادند و فقط منحصر به غذاهای چرب و پرگوشت نمی باشند. ممکن است برخی از بچه ها به یکی دو نوع غذا علاقه ی بیش تری نشان دهند در صورتی که از نظر مادر ممکن است آن غذاها مناسب تغذیه و رشد کودک نباشند. به هر حال بهتر است غذاهای مورد علاقه ی بچه ها را در برنامه ی غذایی هفتگی قرار دهیم. میوه (یا آب میوه) و سبزیجات (از جمله خیار، گوجه فرنگی و... خام یا پخته)، علاوه بر شیر باید در سبد غذایی خانواده صندلی اصلی را داشته باشند.
14- تقریباً بین 1 تا 2 سالگی که دوره ی اصلی رشد استقلال بچه ها است، بسیاری از بچه ها دوست دارند خودشان قاشق دست بگیرند و خودشان غذا بخورند. با توجه به این که هنوز بچه ها به آن مرحله از رشد نرسیده اند که بتوانند خودشان غذا بخورند، بهتر است کودک را سر سفره یا میز بنشانیم و با بستن پیشبند یا ظرف مخصوص غذا با یک قاشق جلوی او بگذاریم تا مشغول بازی با غذا شود و ضمناً بازی، مادر وی را تغذیه کند. ممانعت و مقاومت در مقابل چنین رفتارهایی باعث بروز مسائلی در امر تغذیه ی بچه ها می شود و آن ها را وابسته بار می آورد و چه بسا که منجر به امتناع آنان از غذا خوردن شود.
15- باید بچه ها را عادت بدهیم که در زمان وعده های اصلی غذایی، سر سفره یا میز بنشینند و غذایی را که دوست دارند برای خود انتخاب کنند و بخورند. از این رو ضروری است که تمام اعضای خانواده سر میز یا سفره حضور داشته باشند و در طی مدت غذا خوردن، بزرگ تر ها از تماشای تلویزیون، پاسخ دادن به تلفن و مطالعه ی روزنامه و کتاب خودداری کنند. به هر صورت عادت به نظم در غذا خوردن و سر سفره کنار اعضای خانواده نشستن، بسیار مهم تر از نوع غذایی است که کودک می خورد. برخی از مادرها قاشق به دست دور اتاق دنبال فرزندشان می دوند که او را تغذیه کنند، این بدترین نوع تغذیه کردن بچه ها است. کودک حق دارد تا وقتی سفره پهن است سر سفره بنشیند و غذا بخورد ولی وقتی سفره جمع شد حداقل تا مدتی حق غذا خوردن ندارد. البته میان وعده های غذایی برای بچه ها نباید فراموش شود.
حداقل دو نوبت میان وعده برای بچه ها ضروری است. یک نوبت بین صبح تا ظهر با مصرف میوه یا آبمیوه یا شیر و بیسکویت (کیک) یا مغزها، یک نوبت هم به صورت عصرانه. عصرانه هم بهتر است شامل غذاهایی نظیر میوه یا آبمیوه یا کیک و شیر یا مغزها باشد، بهتر است بچه ها را عادت بدهیم که شام را زودتر بخورند.منبع مقاله :
عطاری، عباس؛ (1387)، اختلالات تغذیه ای (مسائل رفتاری تغذیه در بچه ها)، تهران: نشر قطره، چاپ اول
/ج
منبع: راسخون