دورخیز پایگاه تخت سلیمان برای عملیاتی شدن تعهداتش به یونسکو

به گزارش تور ایران، ایلنا/ این خبر پیرامون دورخیز پایگاه تخت سلیمان برای عملیاتی شدن تعهداتش به یونسکو برای شما نگارش گشته است.

دورخیز پایگاه تخت سلیمان برای عملیاتی شدن تعهداتش به یونسکو
بیشتر بخوانیدتخت سلیمان | مکان باستانی موجود در استان آذربایجان غربی

محمد امینیان (مدیر پایگاه میراث جهانی تخت سلیمان تکاب) با اشاره به آنکه تمام مداخلات حفاظتی و بازسازیی باید تحت نظارت و مورد تایید هیأت راهبردی باشد، گفت: برای رعایت این موضوع سعی شد در این فصل صرفاً کارهای ساماندهی محوطه و ساختار بصری محیطی از جمله نظافت و حذف گیاهان و علفهای هرز و ساماندهی مسیرهای دسترسی انجام گیرد.

وی با تاکید بر توجه ویژه به نیروی انسانی در پایگاه های میراثی گفت: بیش از 20 نیرو در پایگاه میراث جهانی تخت سلیمان تکاب فعال هستند. اصلی ترین سرمایه ما در پایگاه ها نیروی انسانی است و در پایگاه ها نیروهای متخصص برای آینده آموزش داده می گردد تا استمرار هنرها و مفاهیم معماری گذشتگان را برای آیندگان داشته باشیم.

به گفته مدیر پایگاه میراث جهانی تخت سلیمان تکاب، این مجموعه در سال 2025 گزارش کاملی از شرایط 15 ساله ثبت جهانی به یونسکو ارائه خواهد داد، چرا که یونسکو علاوه بر دریافت گزارشهای دوره ای، بعد از گذشت 15 سال از ثبت جهانی یک مجموعه، برای پایش بهتر گزارش کاملی را دریافت می نماید.

او گفت: درحال آنالیز کارهای پژوهشی درخصوص آنچه طی سالهای گذشته در این مجموعه انجام گرفته، هستیم تا بتوانیم گزارش کاملی را آماده کنیم. در واقع باید از فعالیتهایی که برای رسیدن به پایداری مجموعه میراث تخت سلیمان در شرایط اقلیمی و محیطی اجرا شده، گزارش ارائه دهیم.

امینیان در ادامه بر لزوم احیای دوباره مسیر و راه تاریخی که در گذشته به مجموعه تخت سلیمان می رسید، تاکید نمود و گفت: در گذشته پادشاهان ساسانی پیاده از تیسفون به تخت سلیمان می آمدند و این مجموعه شکوه و عظمت چشمگیری داشت. علاوه بر راه تاریخی که به راه شمال معروف است و در مسیر این مجموعه می تواند احیاء گردد، امنیتی که منطقه در دوره ساسانیان داشت، حائز اهمیت است.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت سلیمان درخصوص شرایط کارگاه های بازسازی و برپا ماندن داربست ها روی آثاری از جمله ایوان غربی که به ایوان خسرو معروف است، گفت: در حال آنالیز شرایط برای برچیدن داربست ها و طرح جایگزین حفاظت از آثار هستیم که البته برای تحقق آن باید دوره ای از گرمایش و سرمایش هوا بگذرد تا بتوانیم شرایط را آنالیز کنیم. از نظر بصری وجود این داربست ها مشکلاتی ایجاد کرد اما شاید اگر این داربست ها نبود، تا به امروز این آثار تخریب شده بودند. باید تمام این موارد آنالیز شوند و بعد با نظر هیأت راهبردی و تأیید وزارتخانه اقدامات لازم انجام گردد. در واقع کوشش ما برای ارائه طرحی جهت برچیدن این داربست ها است.

به گفته امینیان، تا به امروز کوشش مدیران برای حفاظت از مجموعه بسیار خوب بوده اما از این پس پلان مدیریتی به سمت احیای تخت سلیمان پیش خواهد رفت. هر بنا هر مقدار که مناسب بازسازی گردد، نیازمند احیاست، چرا که احیاء همچون چتری بر حفاظت عمل می نماید. استفاده از ظرفیت های بازارچه های صنایع دستی و بهره گیری از آنچه که بتوان ماندگاری مسافران و گردشگران را اضافه نمود، برترین روش برای احیای این میراث جهانی است. البته تمام این موارد با رعایت اصول و ضوابط حفاظت از میراث جهانی صورت خواهد گرفت.

وی شرح داد: تخت سلیمان مرکز اصلی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی از جمله طلا، یشم، عقیق و...است و میتوان از این ظرفیت برای احیا و راه اندازی محل دائمی بازارچه صنایع دستی جواهرات و سنگهای قیمتی بهره جست.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت سلیمان درخصوص حضور سرمایه گذار برای توسعه گردشگری در تخت سلیمان گفت: سرمایه گذاری در حوزه میراث جهانی با مناسبات خاصی همراه است.

به گفته امینیان، تهیه تقویم فرهنگی و برگزاری مستمر رویدادهای فرهنگی مرتبط با آتشکده آذرگشنسب که در لیست آثار ملی و جهانی ثبت شده اند، همچون جشن های ایرانی نوروز، سده، مهرگان و شب یلدا از مهمترین وظائف و برنامه های این پایگاه جهانی است. بعلاوه برگزاری همایش ها و نشست های علمی فرهنگی در مسیر معرفی و پایه گذاری مرکز جهانی مطالعات هنر و معماری ساسانی و تهیه و تصویب طرح محتوایی و راه اندازی سایت موزه ساسانی ایلخانی از دیگر برنامه های مورد پیگیری پایگاه است.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت سلیمان تکاب یادآور شد: این منطقه مهمترین مرکز پرورش اسب های معروف ساسانیان بوده و هنوز هم ظرفیت این مهم در این منطقه وجود دارد. حتی افسانه ها و اسطوره هایی در این خصوص وجود دارد که می گویند اسب های امپراتوری ساسانیان هنوز زیر غارهای منطقه هستند و صدایشان را مردم می شنوند! اینها ظرفیت های منطقه است که میتوان از افسانه ها و اسطوره ها با رعایت واقعیات علمی و مستند برای احیای تاریخ منطقه استفاده کرد.

منبع: همگردی
انتشار: 19 دی 1402 بروزرسانی: 19 دی 1402 گردآورنده: iraniro.ir شناسه مطلب: 2451

به "دورخیز پایگاه تخت سلیمان برای عملیاتی شدن تعهداتش به یونسکو" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دورخیز پایگاه تخت سلیمان برای عملیاتی شدن تعهداتش به یونسکو"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید