معرفی منابع پروبیوتیک طبیعی: تقویت سلامت روده
به گزارش تور ایران، به غذاهایی که در طول هفته می خورید فکر کنید. آیا به میزان کافی از منابع پروبیوتیک طبیعی استفاده می کنید؟ نمی دانید؟ یکی از مهم ترین دلایل کمبود باکتری های مفید از غذا عدم شناخت کافی از منابع طبیعی پروبیوتیک است. بیشتر افراد به اشتباه فکر می نمایند که مواد غذایی مفید و سالم، مزه خوبی ندارند. در حالی که بسیاری از منابع غذایی پروبیوتیک در کنار فواید بسیاری که برای سلامت بدن دارند، خوشمزه هم هستند.
طبق مشاهدات پزشکان و متخصصان مصرف طولانی مدت پروبیوتیک طبیعی باعث مقاوم شدن بدن در برابر بسیاری از بیماری ها می شود. به همین علت پزشکان به استفاده از آن چه به صورت طبیعی و چه به صورت مکمل تاکید دارند. در این مقاله کوشش نموده ایم تا منابع مختلفی از پروبیوتیک های طبیعی را معرفی کنیم و با اشاره به خواص منحصر به فرد آن ها شما را به مصرف بیشتر آن ها در رژیم روزانه ترغیب کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا منابع پروبیوتیک طبیعی آشنا شوید.
- پروبیوتیک طبیعی چیست؟
- فواید مصرف پروبیوتیک طبیعی
- منابع خوراکی پروبیوتیک طبیعی
- کفیر
- کیمچی
- کامبوچا
- ماست
- سرکه سیب
- ترشی خیار
- زیتون داخل آب نمک
- پنیر
- نان خمیر ترش
- سخن آخر
پروبیوتیک طبیعی چیست؟
پروبیوتیک به انواعی از باکتری های مفید گفته می شود که به صورت طبیعی در بدن انسان وجود دارد. محل عمده فعالیت این باکتری ها در روده است، اما در سایر نقاط بدن از جمله: دهان و دستگاه تناسیل هم وجود دارند. این میکروارگانیسم های زنده نقش کلیدی در سلامت سیستم های مختلف بدن مخصوصا سیستم گوارش ایفا می نمایند.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، وجود پروبیوتیک طبیعی در رژیم غذایی روزانه در جذب مواد مغذی، عملکرد سیستم ایمنی، استحکام استخوان ها و بسیاری از فعالیت های مهم بدن نقش دارد. در صورت عدم استفاده کافی از منابع پروبیوتیک ممکن است به عوارض ناشی از کمبود باکتری های مفید در بدن مبتلا شوید. از جمله مسائل رایج در اثر کمبود باکتری های مفید در روده اختلالات گوارشی است. مسائل گوارشی به نوبه خود عوارض دیگری همانند اختلالات پوستی، تضعیف سیستم ایمنی و البته کاهش شدید وزن را در پی خواهد داشت.
این میکروارگانیسم ها به طور طبیعی در غذاهای تخمیری مانند: نان تخمیری، ماست و پنیر یافت می شوند. در گذشته، مردم غذای خود را از مواد تازه تهیه می کردند. این عادت سالم به دریافت مقدار کافی از پروبیوتیک طبیعی می انجامید. در نتیجه، اختلالات گوارشی در گذشته کمتر دیده می شد. امروزه به علت توجه کمتر بسیاری از خانواده ها به تغذیه سالم، افراد زیادی با مسائل گوارشی دست و پنجه نرم می نمایند.
یکی از برترین راهکار ها در مواجهه با مسائل گوارشی، مصرف محصولات پروبیوتیک است. قدم اول برای رسیدن به این هدف آشنایی با منابع پروبیوتیک طبیعی است که در ادامه به معرفی آن ها پرداخته می شود. پیش از آن به صورت مختصر به خواص منحصر به فرد پروبیوتیک ها اشاره می شود.
در صورت عدم دریافت مقدار کافی از پروبیوتیک طبیعی موجود در مواد غذایی ممکن است به عوارض ناشی از کمبود باکتری های مفید در بدن مبتلا شوید. اختلالات گوارشی از جمله عوارض جانبی کمبود باکتری های مفید در روده است.
فواید مصرف پروبیوتیک طبیعی
- تقویت سیستم ایمنی
- بهبود هضم
- افزایش انرژی ناشی از فراوری ویتامین ب12
- از بین بردن بوی بد دهان به علت جلوگیری از ایجاد عفونت های باکتریایی و قارچی
- از بین بردن مسائل پوستی مانند: پسوریازیس و اگزما
- کاهش احتمال سرماخوردگی و آنفلوانزا به علت تقویت سلول های سییستم ایمنی
- یاری به بهبود التهابات و مسائل روده ای
- یاری به کنترل وزن
- افزایش شادی و یاری به بهبود اختلالاتی مانند: افسردگی و اضطراب
این ها تنها تعداد کمی از خواص مصرف پروبیوتیک است. خبر خوب این که تنها با چند تغییر ساده در عادات غذایی می توانید از خواص پروبیوتیک طبیعی موجود در مواد غذایی بهره مند شوید و سلامتی را به بدن خود هدیه کنید.
منابع خوراکی پروبیوتیک طبیعی
کفیر
کفیر نوعی نوشیدنی است که ظاهری شبیه به ماست یا دوغ غلیظ دارد و دارای طعم خاصی است. به علت شباهت دوغ و کفیر گاهی به اشتباه به کفیر، دوغ هم گفته می شود و یک غلط مصطلح شده است. تاریخچه فراوری کفیر به بیش از 3000 سال پیش بازمی شود و خاستگاه آن کوه قاف است. همان کوهی که در داستان ها به ارتفاع بلند و سختی رسیدن به قله آن بسیار اشاره شده است. نوشیدنی کفیر از تخمیر شیر و دانه های کفیر تهیه می شود.
دانه های کفیر یا قارچ کفیر ظاهری شبیه به گل کلم دارند. این دانه ها حاوی انواع باکتری های مفید و مخمرهای زنده بوده که خاصیت خود را مدیون آن ها هستند. بسیاری از افراد طعم تند و تیز و البته اسیدی کفیر را دوست ندارند و در نتیجه علت علاقه ای هم به نوشیدن آن ندارند. اگر شما هم طعم کفیر را دوست ندارید، پیشنهاد ما به شما این است که نوشیدنی کفیر را با میوه مورد علاقه تان مخلوط کنید و به شکل اسموتی بنوشند.
فرآورده های کفیر از جمله ماست و دوغ کفیر ناری به راحتی در دسترس هستند. با نوشیدن این فراورده ها از خواص پروبیروتیک بهره مند شوید. مصرف روزانه کفیر باعث افزایش مقدار باکتری های مفید موجود در روده می شود و از عفونت های دستگاه گوارش و مجاری ادراری جلوگیری می نماید.
مصرف کفیر به اسم منبع پروبیوتیک طبیعی به کاهش کلسترول خون یاری می نماید. از دیگر خواص کفیر، تقویت سیستم ایمنی است که باعث بهبود بیماری های التهابی و آلرژیک می شود. نکته حائز اهمیت دیگری که وجود دارد مقدار ناچیز لاکتوز در این نوشیدنی است که نوشیدن آن را برای افراد با حساسیت به لاکتوز ممکن می سازد.
کیمچی
کیمچی نوعی غذای تخمیری ترشی مانند است که در کشور کره تهیه می شود و در سراسر جهان هوادار دارد. برای تهیه ترشی کیمچی، ابتدا مخلوطی از ادویه ها و سس های کره ای را آماده می نمایند و سپس، آن را روی برگ های کلم چینی ماساژ می دهند. کلم آماده شده را سه تا چهارده روز داخل یخچال قرار می دهند تا فرآیند تخمیر صورت گرفته و پروبیوتیک های این ترشی فعال شوند. همانطور که گفته شد این غذا مزه تند و ترشی دارد و حتما مورد توجه علاقه مندان به خوردن ترشی و البته شوری قرار خواهد گرفت.
کامبوچا
کامبوچا نوشیدنی زرد یا نارنجی رنگی است که از حدود 220 سال قبل از میلاد در کشور چین مورد استفاده قرار می گیرد. این نوشیدنی حاصل تخمیر چای سیاه یا چای سبز است. پس علاوه بر خواص چای معمولی دارای خواص پروبیوتیکی بسیاری است. پروبیوتیک موجود در این نوشیدنی باکتری های مفید را در اختیار دستگاه گوارش قرار می دهد و به هضم غذا و لاغری یاری می نماید. بنابراین گنجاندن این نوشیدنی منحصر به فرد در رژیم غذایی می تواند به حفظ سلامتی تان یاری زیادی کند.
ماست
احتمالا ماست محبوب ترین منبع پروبیوتیک طبیعی است که روزانه به وسیله بسیاری از مردم فارغ از سن و سال قرار می گیرد. ماست پروبیوتیک یکی از محبوب ترین مواد غذایی حاوی باکتری های مفید است. استفاده از ماست پروبیوتیک به خصوص به افرادی که نمی توانند از منابع دیگر پروبیوتیک مانند کفیر استفاده نمایند یا به منابعی مانند کیمچی دسترسی ندارند، توصیه می شود. آیا هر ماستی پروبیوتیک است؟
ماستی که از شیر دام با تغذیه اصولی تهیه شده باشد در صدر منابع پروبیوتیک طبیعی قرار می گیرد. به همین علت، همه ماست هایی که در بازار موجود هستند دارای خواص پروبیوتیکی نیستند و هنگام خرید آن ها باید به برچسب پروبیوتیک دقت شود. ماست پروبیوتیک معمولا دارای باکتری های لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم است.
اگر دوست دارید با خیال راحت ماست پروبیوتیکی تهیه کنید، پیشنهاد می کنیم ماست لاکتیویا را انتخاب کنید. با مصرف مداوم آن هم به بهبود گوارش خود یاری نموده و هم از خواص دیگر آن از جمله افزایش استحکام استخوان ها، کاهش عوارض سندرم روده تحریک پذیر(IBS)، برطرف مسائل یبوستی، برطرف مسائل پوستی و بسیاری دیگر بهره مند شوید.
سرکه سیب
سرکه سیب علاوه بر خواصی همانند کاهش فشار خون، کاهش کلسترول، یاری به کاهش وزن و افزایش حساسیت سلول ها نسبت به انسولین، حاوی پروبیوتیک است. برای آن که از خاصیت پروبیوتیک موجود در سرکه سیب بهره مند شوید، روزانه مقدار کمی از این سرکه را با کمی آب مخلوط کنید و بنوشید. اگر هم طعم اسیدی آن برای شما غیر قابل تحمل است، می توانید از آن در تهیه سس برای سالاد بهره ببرید.
ترشی خیار
این خوراکی خوشمزه در صورتی که با خیار ارگانیک، آب و نمک دریایی تهیه شود، یکی از منابع طبیعی پروبیوتیک است. گفتنی است که تهیه ترشی خیار با سرکه باعث از بین رفتن خواص پروبیوتیکی آن می شود. پس در هنگام خرید آن به مواد تشکیل دهنده دقت کنید.
زیتون داخل آب نمک
زیتون شور هم مانند ترشی خیار باید به صورت اصولی از مواد ارگانیک تهیه شده باشد تا خواص پروبیوتیکی را به بدن برساند. در صورت تهیه زیتون مطمئن شوید که سدیم بنزوات در مواد تشکیل دهنده آن وجود نداشته باشد. ماده افزودنی در زیتون باعث از بین رفتن خواص این خوراکی پروبیوتیکی می شود.
پنیر
پنیر تهیه شده از شیر بز دارای مقادیر بالایی از باکتری ها و مخمر های مفید برای سلامتی است. برای دریافت پروبیوتیک از پنیر پیشنهاد می کنیم که پنیر پاستوریزه نشده تهیه کنید چون دارای باکتری های مفید بیشتری است. پنیر علاوه بر داشتن خواص پروبیوتیکی، حاوی کلسیم است و در افزایش استحکام استخوان ها نقش به سزایی دارد. با مصرف آن با یک تیر دو هدف را نشانه گرفته و سلامت خود را تضمین می کنید.
نان خمیر ترش
این نان تخمیری فرآیند فراوری خاصی دارد و از تخمیر طولانی مدت خمیر نان با استفاده از باکتری ها و مخمر های مفید به دست می آید. نان خمیر ترش همان طور که از اسمش معین است، طعم ترش ملایمی دارد که به علت وجود اسید لاکتیک ناشی از فعالیت باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس است.
سخن آخر
منابع نام برده شده تنها تعدادی از پروبیوتیک های قابل تهیه در ایران است. وجود تنوع در محصولات پروبیوتیکی ناشی از اهمیت مصرف آن ها است. اگر مزه هر کدام از آن ها را دوست نداشتید، می توانید محصول دیگری نزدیک به ذائقه خودتان پیدا نموده و جایگزین آن کنید.
از قلم نیاندازید که برای بهره مند شدن از خواص پروبیوتیک ها ضروری است کمی عادت غذایی تان را هم تغییر دهید. به مرور زمان و با استفاده مداوم از پروبیوتیک طبیعی تاثیرات شگفت انگیز آن را مشاهده خواهید کرد. اگر قصد استفاده از مکمل های پروبیوتیکی را دارید، حتما قبل از آن با پزشک متخصص مشورت کنید.
منبع: کتاب کاله